۱۵-۱۶مارچ۲۰۲۵ –وین، اتریش

همزمان باسیامینسالروز شهادتاستادعبدالعلی مزاری(ره)،جامعه دیاسپورای هزاره با میزبانی ستاد مردمی، نشست دو روزه‌ای را تحت عنوان"بازاندیشی سرنوشت جمعی"در شهر وین، اتریش برگزار کرد.

در این نشست،نمایندگان۵۴نهاد اجتماعی و فرهنگی از سراسر جهان،احزاب سیاسی جامعه هزاره و شخصیت‌های مستقل حضور داشتند. شرکت‌کنندگان پیرامون موضوعات کلیدی مرتبط با سرنوشت جمعی هزاره‌ها به بحث و تبادل نظر پرداختند.

موضوعات مختلفی از جملهجایگاه هزاره‌هاوساختار سیاسی-اداری افغانستانپس از طالبان،چالش‌های امنیتی،چگونگی تداوم دادخواهی برای به رسمیت شناختن نسل‌کشی هزاره‌ها،کوچهای اجباری و غصب اراضی و ملکیت هزارهها،وضعیت زنان،حفظ میراث فرهنگی و مشکلات مهاجرتمورد بررسی قرار گرفت.

هدف اصلی این همایش،ایجاد انسجام میان نیروهای سیاسی و اجتماعی هزاره‌ها به‌ویژه در جامعه دیاسپورا و ارائه راهکارهای عملی برای مقابله با بحران‌ها و ایجاد چشم‌اندازی روشن برای آینده این جامعهبود.

شرکت‌کنندگان در این نشست، ضمن بررسی وضعیت کنونی هزاره‌ها در افغانستان، با توجه به سیاست‌ها و اقدامات گروه طالبان،تداوم حاکمیت این گروه را تهدیدی برای امنیت ملی،منطقه‌ای و جهانی دانستندو از جامعه جهانی خواستند کهاز تمامی ابزارهای سیاسی و حقوقی مشروع برایتغییروضعیت موجود استفاده کند.

نشست جهانی هزاره‌ها،حکومت طالبان را "نامشروع" دانسته و از تمامی اشکال مبارزات مشروع برای ایجاد حکومتیبا ساختار سیاسی و اداریغیرمتمرکز، مبتنیبر آرای مردم افغانستان حمایتنمودند.

شرکت‌کنندگان این همایش در مباحث و قطعنامه خود،بر لزوم حضور معنادار نمایندگان هزاره‌ها در تمامی نشست‌های سیاسی و تصمیم‌گیری‌هاحول محور افغانستانتأکید کرده و اعلام کردند که هرگونه گفتمان سیاسیدر این موردبدون حضور نمایندگان هزاره‌ها "غیرقابل قبول" است.

همچنین،شرکت‌کنندگانافراط‌گرایی مذهبی را در هر نقطه‌ای از جهان تهدیدی برای امنیت جوامعبشریدانستهو با توجه به اینکه هزاره‌ها خود قربانی افراط‌گرایی مذهبی و قومی هستند،بر لزوم مقابله با افراط‌گراییو ترویجهمزیستی مسالمت‌آمیز تأکید کردند.آنان همچنین افزودند کهنهادهایاجتماعی و فرهنگی جامعه دیاسپوراهزاره در کشورهای مختلفجهانموظف‌اند با نهادهای تنفیذ قانون در کشورهای میزبان همکاری کرده وهمچناندر زمینه حفظ هویت فرهنگی،زبانی و تاریخی خود،همراه با ادغامموثردر جوامع میزبان، تلاش نمایند.

شرکت‌کنندگان در این نشست بهبررسی مهاجرت گسترده هزاره‌ها به دلیل شرایط حاکم در افغانستان پرداختندو از تمامی نهادهای فعال در دیاسپورا خواستندتا از مهاجران تازه‌وارد هزاره در جوامع مهاجرپذیر حمایت کرده و روند ادغام آنان را تسهیل نمایند.

همچنین،در نشستبر ایجاد یک شبکه جهانی از جامعه دیاسپورای هزاره توافق شدو تأکید گردید کهاین نشست سالانه حداقل یک‌بار در یکی از کشورهای اروپایی به‌منظور بررسی وضعیت جامعه هزاره برگزار گردد.

علاوه بر این،شرکت‌کنندگان توافق کردند کهبرای آگاهی‌بخشی درباره نسل‌کشی هزاره‌ها،ازآغاز این جنایت توسط عبدالرحمانو ادامه آن تا کنون،تحصنی سراسری در برابر یکی از مراکز مهم قضایی و حقوق بشری بین‌المللی برگزار گردد.که درآن در ازایهر سالظلم وستم، تبعیض،به حاشیه راندن اجباری،تعصب و نسل کشی یک ساعت تحصن در نظر گرفته شود. قرار است این تحصن بعد از رایزنی و گفتگو در مورد چگونگی برگزاری آن با نهادهای اجتماعی فرهنگی و شخصیتهای مستقل جامعه هزاره و آنانیکه به ارزشهای حقوق بشری باورمنداند،با حضور گسترده افرادبرگزار گردد.

در نیم‌روز دوم نشست،مراسم ویژه‌و شکوهمندیبه مناسبت سی‌امین سالروز شهادت رهبر شهید،استاد عبدالعلی مزاری(ره)،برگزار شد.این برنامه شاملسخنرانی،سرود و ترانه،و پخش آهنگ‌های مناسبتیبود و با حضورو استقبالگسترده مردم برگزار گردید.

در این نشست،شخصیت‌های سیاسی و اجتماعی،همچنین جوانان،سخنرانی‌هاییبه زبانهای فارسی وآلمانیدر ارتباط بااندیشه‌های استاد مزاری و روایت او از افغانستان و حقوق برابر شهروندانایراد کردند.

نشست باصدور و قرائت قطعنامه و برنامه عمل خاتمه یافتو مقرر شد کهدر اسرع وقت،کمیته‌ای برای پیگیری مصوبات نشست و فراهم‌سازی زمینه برگزاری دومین نشست جامعه هزاره تشکیل شود.

نوت: عکس از صفحه آقای نظری